Com educar bé els fills en positiu

Tots sabem que la tasca de ser pares no és gens fàcil. De fet, pot ser que sigui el treball més complicat que tinguem a la nostra vida. Cada fill és diferent i cap porta una guia d’instruccions sota el braç quan neix.

Però si tenim en compte alguns aspectes claus de l’educació en positiu, segur que serà molt més senzill i que els ajudarem a anar creixent amb seguretat i alegria. Anem a repassar uns punts fonamentals sobre com educar bé els fills i recorda que en tots s’ha de percebre que regna l’afecte.

Educa’ls mitjançant el teu exemple

Els teus fills faran el que vegin, i no el que els diguis. El màxim referent per als nens són els seus pares i tot i que no ens adonem, sempre ens estan observant. El poder del nostre exemple és infinit en el seu desenvolupament com a persones.

Per això, els costums, actituds i conductes que els progenitors tinguin en la seva vida quotidiana seran el mirall en el qual es mirin per imitar-lo. Del nostre comportament heretaran els valors, la manera de relacionar-se i la nostra forma d’estar en la vida. Nosaltres som la seva major escola.

Basa la vostra relació en el diàleg

El pilar fonamental en qualsevol relació humana és el diàleg. Escolta als teus fills, dedica’ls temps i veuràs que sempre té alguna cosa a dir-te. En l’escolta activa està el secret per a una bona comunicació i per educar bé els fills. Intenta sempre posar-te en els seus punts de vista i intenta aconsellar-los tenint en compte els seus sentiments i fent-los saber que vols el millor per a ells. Sobretot és molt important que se sentin compresos.

Estableix unes normes molt concretes i fes que es respectin

Els fills necessiten límits, un marc de seguretat que es crea amb unes normes de seguir. És fonamental que aquests criteris de convivència, respecte, obligacions i conducta tinguin els seus corresponents explicacions, perquè no sentin que els imposem per mer autoritarisme. Com ens passa als adults, els nens i adolescents acaten millor les regles que entenen i comparteixen. Començar a ensenyar des que són molt petits serà el secret del nostre èxit.

Deixa’ls que desenvolupin la seva pròpia personalitat

Els teus fills sempre et agrairan que els permetis afermar la seva personalitat i que els ajudis a enfortir la seva autoestima. Respectar els seus gustos, aficions i fomentar el desenvolupament de les seves millors qualitats faran que puguin tenir una base ferma per a la seva vida adulta. Això no vol dir que calgui deixar-los fer el que vulguin, ja que cal tenir en compte que la seva personalitat serà el resultat del seu caràcter unit a la tasca educativa que rebi dels seus pares i entorn més proper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *