Ensenyar dos idiomes a un nadó

El bilingüisme és quelcom molt comú en el món. Alguns estudis donen resultats que diuen que més del 50% de la població és bilingüe; aquest fenomen es dóna especialment en països com els europeus on comunament s’empren diversos idiomes a causa de la diversitat cultural que hi ha en aquesta zona, la qual cosa exigeix que les persones aprenguin més d’una llengua.

És sabut que la millor època per aprendre un idioma és la infància. Alguns experts opinen que l’edat més òptima per ensenyar diversos idiomes a un nen és quan té entre 2 i 7 anys; però, ensenyar dos idiomes a un nadó pot facilitar-li l’aprenentatge més endavant, ja que creixerà tenint coneixement de tots dos.

Qualsevol adult o jove mitjana que hagi intentat aprendre una llengua es pot adonar del complex que és intentar aprendre-la, però els nadons tenen una capacitat increïble. En no tenir coneixements previs de cap llengua, la seva ment és capaç d’assimilar coses que a una persona ja adulta li costaria. A més, segons diversos estudis, a partir dels dos anys aproximadament, el cervell d’un nen és incapaç de reconèixer sons d’idiomes que no hagi escoltat amb anterioritat. Podríem veure la ment dels nadons com argila fresca, perfecta i llesta per a ser modelada; i a mesura que passa el temps es va endurint, solidificant les coses ja apreses i fent més difícil l’adquisició de nou coneixement.

És bo ensenyar dos idiomes a un nadó?

La resposta és sí. És molt natural que els nens creixin en llars bilingües (per exemple, els pares provinguin de països diferents) aprenguin les dues llengües de manera natural, i siguin nadius en els dos idiomes. Això és a causa de l’exposició primerenca a ambdues llengües, que farà que el seu cervell s’adapti a aprendre’ls amb facilitat. A més, diversos estudis semblen indicar que ensenyar-li a un bebè dos idiomes té molts beneficis per al seu desenvolupament i creixement a més de donar-li dues llengües natives. Però, què passa si tant tu com la teva parella parleu el mateix idioma però vols que el teu fill sigui bilingüe? Hi ha diferents maneres d’ensenyar a un nen a ser bilingüe. Si els pares parlen un altre idioma encara que no sigui de forma nativa, poden variar la llengua que s’utilitza habitualment a casa per acostumar el nen a ambdues. Una altra opció és portar al nen des de petit a un col·legi bilingüe o a una escola d’idiomes; actualment les classes en altres idiomes poden començar des de la més primerenca infància. L’última opció és exposar al nen a materials en l’idioma que es vol que aprengui, com llibres, pel·lícules, música, televisió …

Una cosa molt important que cal prendre en compte a l’hora de voler ensenyar-li més d’un idioma a un nadó és no pressionar-lo. Forçar a l’infant a aprendre una llengua addicional pot ocasionar que aquest ho bloquegi per naturalesa a causa del estrès; recordem que tot i tenir més facilitat per a l’adquisició de coneixements, cada nen aprèn al seu ritme. És per això que la millor manera és deixar que el nen aprengui al seu pas. Això sí, submergint en el contacte amb els dos idiomes, perquè tingui l’oportunitat de convertir-se en una persona bilingüe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *